com funciona autoconsum industrial

Com funciona l’autoconsum industrial?

En general tothom coneix com funciona l’autoconsum industrial: una planta solar més una empresa, igual a estalvi. L’autoconsum fotovoltaic consisteix a produir electricitat pel propi consum mitjançant plaques solars. Per això, existeixen diferents modalitats d’autoconsum, però avui parlarem de les plantes fotovoltaiques que generen energia in-situ, és a dir, des de la mateixa empresa i pas a pas com s’estalvia.

Comencem, què és l’autoconsum fotovoltaic industrial?

Per començar, l’autoconsum fotovoltaic industrial es diferencia de l’aplicat a residències i comunitats de veïns pel seu potencial de generació d’energia, ja que la indústria requereix un major volum d’electricitat per a portar a terme tots els processos de producció. Així que les instal·lacions fotovoltaiques consten de moltes més plaques que una planta solar residencial.

En el context socioeconòmic actual, les PIME i les grans indústries estan en el punt de mira en relació amb les emissions, ja que és un dels agents que més contaminació genera. Fins a tal punt que la Unió Europea ha començat a posar mesures dràstiques, penalitzacions per a aquelles empreses que el 2030 no hagin reduït les seves emissions de carboni almenys un 45%.

Avui en dia, la indústria és el públic ideal per a sumar-se a l’autoconsum industrial, ja que existeix un tipus de contracte que els hi permet disposar d’una planta solar sense inversió inicial i estalvi immediat, donant-los un termini de 10 anys o més per pagar el préstec, cosa que és fàcil d’aconseguir tenint en compte l’estalvi generat mitjançant la instal·lació. Es tracta d’un contracte PPA.

que es el autoconsumo solar fotovoltaico

Com funciona l’autoconsum industrial pas a pas

Ara sí, com funciona l’autoconsum industrial? Primer necessitem tenir una instal·lació fotovoltaica juntament amb un o més inversors solars. Per una banda, els panells s’encarreguen de captar la llum solar i transformar-la en energia elèctrica continua, la qual no ens serveix per consumir-la. Així que, per altra banda, la funció de l’inversor és convertir aquesta energia elèctrica en alterna. I ja estaria, a punt per alimentar la indústria.

Però això no vol dir que consumeixis únicament l’energia generada per la instal·lació fotovoltaica, també hauràs d’alternar-la amb la de la xarxa elèctrica. Això no és necessàriament un fre per la teva empresa, sinó que quan prioritzes l’electricitat que prové de la planta solar i consumeixes la de la xarxa elèctrica en hores en les quals el preu de la llum és més baix, com a la nit que no hi ha sol, veuràs com la teva factura elèctrica baixa considerablement.

pasos autoconsumo industrial

Avantatges de l’autoconsum industrial

Ja hem deixat entreveure els avantatges de l’autoconsum industrial, però per tancar el blog, fem un últim rapaç d’aquests:

  • Penalització econòmica: com ja hem comentat anteriorment, mitjançant l’Acord de París i el pla d’Acció pel Clima de l’ONU, aquelles empreses que no compleixin amb les zero emissions netes el 2050 seran penalitzades econòmicament. 
  • Imatge corporativa i responsabilitat social: el client cada vegada és més eco i les empreses han de cedir a les seves exigències. Que la indústria no prengui les mesures necessàries per evitar el seu elevat índex d’emissions contaminants repercutirà en la seva imatge corporativa. La responsabilitat social no ha de ser una frase en la d’acció que quedi oblidada.
  • Estalvi immediat: des del moment que la teva empresa instal·ladora posi en marxa la planta solar de l’empresa, no trigaràs gens a veure els resultats reflectits en la teva factura elèctrica. El consum d’energia fotovoltaica es fa des del minut u, així que l’estalvi és immediat.
  • Sostenibilitat i transició energètica: l’emergència climàtica no té discussió possible, existeix i hem de fer-li front. Així que és responsabilitat de les empreses prendre la decisió i introduir-se a la transició energètica. A més, una mesura com l’energia fotovoltaica, es pot combinar amb altres com la il·luminació sostenible o gestió energètica.
  • Competitivitat en el mercat: gràcies a la independència de les elèctriques tradicionals, no estaràs en contínua exposició als canvis sobtats de les tarifes de l’electricitat. Generant i consumint la teva pròpia energia podràs alliberar-te de despeses innecessàries i competir amb altres empreses que encara no han fet el pas. Amb els diners estalviats podràs invertir en augmentar la plantilla, en tecnologies de més qualitat, etc.
  • La teva factura de la llum: sense dubte la teva factura elèctrica baixarà dràsticament, i sense més disscusió, podràs reafirmar la teva decisió d’haver apostat per l’energia solar.
ventajas fotovoltaica sostenibilidad

Enertika, referent en autoconsum fotovoltaic en la indústria

Enertika és referent en Energy as a Service i autoconsum fotovoltaic indústria pels seus estudis de qualitat i èxit en els seus projectes. Clients com Nestlé ens han confiat el seu primer parc fotovoltaic de l’estat a Reus, i gràcies als resultats obtinguts, també el seu segon parc a Miajadas. També, empreses líders a nivell mundial com Kao Corporation, Northgate o Walmart han apostat pel nostre servei de generació distribuïda. Per acabar d’adornar-ho, hem portat a terme el primer projecte d’autoconsum compartit en un polígon industrial de l’estat; Rubí Brilla.

Si sabent com funciona l’autoconsum industrial i tot el que hem vist fins ara no t’hem convençut per fer el pas, sempre pots utilitzar el nostre simulador fotovoltaic per comprovar tu mateix/a els resultats que donaria la teva planta solar de forma fàcil i gratuïta. Fins i tot tenim un tutorial per ajudar-te. Esperem la teva trucada;)