eficiència energètica industrial

Aquestes són les claus per l’eficiència energètica industrial

L’eficiència energètica a la indústria es pot resumir en reduir el consum energètic mentre que s’estalvia en la factura elèctrica. Per a assolir-ho existeixen una sèrie de mesures. La clau d’aquestes mesures rau en l’adaptació de la indústria, els seus equipaments, la seva instal·lació, les seves fonts d’energia, els seus processos de producció, etc. Sense més dilació, Enertika t’explica quines són les claus per aconseguir l’eficiència energètica industrial. 

1. Energy as a Service: estalvi garantit i descarbonització

La base de totes les mesures d’eficiència energètica industrial és l’Energy as a Service. Es tracta d’un model de negoci energètic basat en els serveis. És a dir, no es paga pel producte en si, sinó que el client paga una subscripció fixa mensual d’energia que li permet estalviar mentre que està a les mans de l’empresa oferir-li les millors tecnologies. Que el client disposi de les millors solucions sense inversió és sinònim d’eficiència econòmica i energètica.

A Enertika ens encarreguem d’oferir solucions per la indústria que consumeixin la mínima quantitat d’energia aconseguint el major rendiment energètic. En això es resumeix l’Energy as a Service.

energy as a service industria

2. Il·luminació sostenible i de baix consum

Sabies que canviant el sistema d’enllumenat tradicional per altres mesures d’il·luminació eficient pots reduir un 80% el teu consum energètic destinat a la il·luminació? A vegades, quan es veuen reflectides les mesures a la factura energètica, no són necessaris massa arguments. Et recomanem començar per considerar la tecnologia led com a primer alternativa, el sistema de lighting amb més potencial d’estalvi.

I mentiríem si diguéssim que és la mesura més sostenible, ja que sempre es pot remodelar lleugerament la infraestructura de la indústria per a aconseguir punts de llum natural. Combinant ambdues opcions, la teva empresa aconseguirà reduir dràsticament la factura de la llum i introduir-se a la transició energètica, de fet, així ho dictamina l’Acord de París, que penalitzarà a les empreses que no redueixin un 45% de les seves emissions de CO2 el 2030.

3. Canvi de fonts d’energia: hola renovables!

El nostre tema preferit: les energies renovables, i concretament la solar. Sí que és cert que la inversió en renovables per part de la indústria considera diferents opcions, però al final, la fotovoltaica és la més assequible, tant a nivell econòmic com a nivell de potencial energètic. La dependència del mercat elèctric convencional és més arriscat que invertir en energia solar, ja que les tarifes són impredictibles i té pinta que la tendència d’augment dels preus ha arribat per a quedar-se.

Així que aconseguir la independència energètica és el primer pas per a aconseguir l’eficiència energètica industrial, perquè redueixes el consum d’energa de les elèctriques, aprofites les fonts renovables, i gestiones la teva energia, mentre que redueixes la teva factura.

4. Primera necessitat: optimització dels processos industrials

El consum energètic principal de la indústria no es deu a la il·luminació, com passaria en una empresa del sector terciari. El major consum d’energia prové dels processos industrials, operatius i productius. La maquinària requereix electricitat en grans quantitats, i no només això, sinó que sol consumir energia de més per norma general, error que hem de corregir immediatament.

És per això que la seva optimització és clau per a tractar de reduir al màxim possible aquest consum sense baixar el nivell de productivitat de la indústria, en conclusió: aconseguir un rendiment energètic més gran.

optimizar procesos para eficiencia energética industria

Quins són els avantatges de l’eficiència energètica industrial?

En vista de les quatre claus de l’eficiència energètica industrial, podem fer un últim repàs dels seus avantatges principals:

  • Augment de la productivitat: Com hem comentat anteriorment, l’eficiència energètica consisteix en mantenir la productivitat mentre que es redueix l’energia consumida per a realitzar els mateixos processos industrials. De fet, si s’executa correctament, l’objectiu és que amb la millora del rendiment, la productivitat augmenti acomiadant-te de les despeses innecessàries.
  • Compromís social i imatge corporativa: Més enllà de la teva introducció a la transició energètica i el teu compromís amb els objectius de l’Agenda 2030 i l’Acord de París, la teva imatge corporativa farà un salt considerable, ja que el client és cada vegada més eco i valora positivament les empreses sostenibles.
  • Continua competint en el mercat: Gastar menys en la teva factura de la llum implica que pots invertir aquests diners en la producció de la teva indústria, augment de plantilla, millors tecnologies, etc. I, per tant, ets més competent. Però encara és més important considerar que per a seguir competint en el mercat és necessari complir amb objectius de reducció d’emissions de CO2 de l’ONU, ja que en cas contrari, la teva empresa serà penalitzada econòmicament. 
  • Guanya temps i diners: L’eficiència energètica també contempla la gestió energètica que permet monitorar tots els processos i solucions aplicades perquè assoleixin el seu màxim potencial en tot moment, i no perdis ni diners ni temps en reparacions d’última hora o en la reducció de l’eficiència.

Un consell: comença la transició energètica al més aviat possible, ara és el moment àlgid de les tecnologies d’eficiència i una oportunitat per a assegurar-te de complir els objectius de reducció d’emissions. Fins aquí ens acomiadem. Qualsevol consulta o interès, no dubtis en contactar-nos, sense compromís!