com finançar planta solar

Com finançar planta solar, la teva instal·lació fotovoltaica sense inversió

Moltes de les consultes que rebem a Enertika giren entorn de com finançar una planta solar, la resposta no és única ni universal, així que veurem les opcions més recurrents. Parlarem de tres modalitats de finançament: inversió clau en mà, renting i leasing (o, probablement et sonarà més, contracte PPA). Així que, endavant!

Inversió clau en mà; tota teva des de l’inici

La primera de totes és la més senzilla perquè requereix pocs tràmits i els contractes són relativament simples perquè no involucren a intermediaris, és a dir, entitats financeres o bancàries.

El projecte clau en mà es resumeix en què el client assumeix tot el cost de la instal·lació des de l’inici i ho va pagant a curt termini segons els trams indicats en el contracte. Normalment, els terminis de pagament es divideixen en quatre: una part a la signatura del contracte, una segona a l’inici de l’obra i una altra a la seva finalització. L’última després de la posada en marxa de la instal·lació d’autoconsum i la seva legalització.

A més, és molt recomanable per a comunitats de veïns i habitatges, ja que el pressupost és notablement menor que en empreses, i, per tant, més assequible.

Els seus aventatges?
  1. Per a aconseguir el preu més econòmic, pots demanar ofertes a diferents empreses, les quals et faran un estudi inicial de viabilitat i rendibilitat i el disseny del projecte per part de l’equip d’enginyeria. Si t’interessa un pressupost, no dubtis en contactar-nos.
  2. Tu seràs el propietari o propietària de la planta solar una vegada estigui legalitzada i tots els pagaments efectuats. Encara que sí que és cert que has de disposar del pressupost de la instal·lació fotovoltaica des d’un inici, perquè els pagaments són a curt termini.
  3. L’opció més ràpida i independent. Sense lligams amb l’empresa i sense la intervenció de tercers en els tràmits. La planta solar estarà a les teves mans des de la posada en marxa i dependrà únicament de tu. Però tingues en compte que del manteniment dels mòduls fotovoltaics no se n’encarrega la instal·ladora, si no que hauràs de contractar a una empresa que ofereixi el servei.
proyecto fotovoltaico llave en mano

Renting: propietat de l’empresa, la instal·lació a les mans

Com el mateix nom indica, el renting consisteix a llogar plaques solars a una empresa instal·ladora. Així que és l’empresa la propietària de la instal·lació d’autoconsum. El contracte on s’especificarà quines són les condicions de finançament s’acordaran entre el client i l’empresa instal·ladora juntament amb les seves entitats financeres col·laboradores.

La cara a de la moneda del renting és la seva comoditat, ja que, com que la instal·lació està a les mans de l’empresa i és la seva propietat, tu no has de preocupar-te per res, simplement anar fent els pagaments acordats. Per altra banda, però, la cara b de la moneda del renting és que el retorn de la inversió s’allarga en el temps i es triga més al veure els resultats.

Com finançar una planta solar sense inversió o què és el leasing

El leasing ja és una altra cosa molt allunyada del renting. I és que es pot discernir segons dos factors: la propietat i el finançament. És a dir, l’empresa distribuïdora s’encarrega del finançament de la planta solar i comença sent la propietària amb l’objectiu que passat el termini del contracte, que sol ser de 10 anys, el client pagui la instal·lació i passi a ser propietari.

Aconseguir el pressupost de la planta és senzill, ja que durant el període del contracte es pot amortitzar i, per tant, es genera un estalvi significatiu. Això es resumeix en una premissa: com finançar una planta solar sense inversió inicial i aconseguir que sigui teva. És un objectiu ambiciós, però és més senzill del que sembla amb els contractes PPA dels quals parlarem a continuació.

Contracte PPA, la millor opció per les empreses

Els contractes Power Purchase Agreement (PPA) són ideals per a empreses i indústries, ja que normalment requereixen plantes solars de major dimensió, i, per tant, més inversió. Amb aquests contractes, l’empesa distribuïdora s’encarrega del finançament de la instal·lació d’autoconsum durant els deu primers 10 o 15 anys, durant els quals el client estalviarà per a poder pagar el préstec al final del contracte i passar a ser propietari. Mentrestant, l’empresa distribuïdora oferirà al client energia mensual a un preu fix d’origen 100% renovable. Si vols saber més sobre aquests contractes, fes clic aquí per veure un article més complet.

Aquí abaix, podràs veure un exemple de contracte PPA que Enertika ha realitzat amb Nestlé a la seva fàbrica de Reus. A més, a part de confiar-nos la seva planta solar durant 10 anys, també ens han adjudicat el seu segon projecte a Espanya en la instal·lació d’autoconsum a la seva altra fàbrica a Miajadas.

ejemplo contrato ppa nestlé

Enertika ofereix projectes clau e mà i és experta en contractes PPA , així que si creus que alguna d’aquestes modalitats de finançament pot encaixar amb la teva empresa o habitatge, no dubtis en posar-te en contacte amb el nostre equip, que estarà disposat a respondre’t qualsevol dubte. I si t’interessa, et podem oferir un estudi inicial de viabilitat comparant ambdues modalitats perquè puguis comparar i veure quina és millor per tu.