què és l'autoconsum compartit

Què és l’autoconsum compartit? I per què no en polígons industrials?

Avui al blog d’Enertika, parlarem de què és l’autoconsum compartit o col·lectiu. Com poden diferents usuaris o organitzacions treure’n profit? Només s’aplica a comunitats de veïns o n’hi ha més? Quin tipus s’adapta millor a les teves necessitats? Totes aquestes preguntes i més les resoldrem a continuació.

Com funciona i què és l’autoconsum compartit en poques paraules

Per començar, què és l’autoconsum compartit? És un dels nostres models preferits d’autoconsum fotovoltaic per la seva riquesa de possibilitats i avantatges, i sobretot perquè encara té molt potencial per explotar.

Consisteix en un sistema energètic que permet que diferents participants puguin consumir energia de la mateixa instal·lació fotovoltaica. De fet, pot ser més d’una planta solar la que subministri electricitat als consumidors i consumidores. 

No obstant, existeixen una sèrie de requisits que s’han de complir per a portar a terme l’autoconsum compartit: la distribució d’energia ha de ser de baixa tensió. Els usuaris han d’ubicar-se a una distància màxima de 500 metres de la instal·lació i han d’estar registrats a la mateixa referència cadastral. 

Qui pot acollir-se a l’autoconsum compartit?

Encara que el primer exemple que ens ve a la ment quan pensem en autoconsum col·lectiu són les comunitats de veïns, existeix més enllà d’aquest grup de consum. Evidentment, les comunitats veïnals són ideals per complir els requisits, sobretot per la distribució a baixa tensió. Però ara ens centrarem en els polígons industrials

La transició energètica és imminent en la indústria per a complir els objectius de l’Acord de París i l’Agenda 2030. Més que res, perquè si no seran penalitzades. L’autoconsum fotovoltaic compartit industrial és una opció molt interessant, ja que permet a les naus dels polígons industrials aprofitar l’energia que altres empreses no utilitzen segons el seu horari de consum.

fotovoltaica comunidades de vecinos acuerdo

Tipus d’autoconsum col·lectiu: quin és el millor

Com ja hem repetit en reiterades ocasions, no existeixen sistemes d’autoconsum millors ni pitjors, el que hem de tenir en compte és quines s’adapten millor a les teves necessitats. I si vols conèixer més coses sobre les diferents modalitats, fes clic per llegir el blog anterior.

Autoconsum col·lectiu sense excedents

La instal·lació fotovoltaica no aboca a la xarxa, és a dir, que l’energia sobrant no va a la xarxa. Per aquesta raó, amb la modalitat es pot considerar l’opció d’implantar bateries d’emmagatzematge d’energia. La titularitat de la planta solar és compartida entre tots els usuaris o organitzacions que accedeixen a l’acord.

Autoconsum col·lectiu amb excedents no acollit a compensació

Els usuaris acorden que els excedents (energia no consumida) es venguin al mercat. En aquest cas, però, la titularitat de la instal·lació fotovoltaica és del productor, i un requisit essencial és que la planta solar ha de tenir una potència instal·lada major de 100 kWp

Autoconsum col·lectiu amb excedents acollit a compensació

L’última modalitat a considerar és l’autoconsum compartit amb excedents. La comercialitzadora s’encarregarà que l’energia abocada a la xarxa quedi compensada a la factura a final de mes. I és un requisit imprescindible que la potència instal·lada sigui inferior a 100 kWp.

placas solares autoconsumo compartido

El nostre cas d’èxit: Rubí Brilla

Per acabar, ens agradaria compartir amb tu un dels nostres casos d’èxit: el primer sistema d’autoconsum compartit en un polígon industrial de l’Estat. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Rubí i el seu programa Rubí Brilla. La iniciativa va néixer de la següent premissa:  a Rubí hi ha la concentració industrial més gran de Catalunya, després de la Zona Franca, i produeix el 40% de les emissions de la ciutat

Diferents empreses de la ciutat es van sumar a l’autoconsum fotovoltaic quan el projecte va començar, i a hores d’ara, encara es segueix unint més indústria. Iniciatives com aquesta demostren el real potencial de l’autoconsum compartit més enllà de les comunitats de veïns. Si vols saber-ne més, fes clic per veure la notícia completa. 

rubí brilla autoconsumo compartido industrial

Ja sabent què és l’autoconsum compartit i molt més, tancarem el blog d’avui. Si t’interessa més informació d’aquest tipus, et convidem a seguir-nos a les nostres xarxes on publiquem articles setmanals i a contactar amb el nostre equip davant qualsevol dubte o proposta.