energy as a service

Què és Energy as a Service?

El model de negoci intel·ligent Energy as a Service (EaaS) es pot sintetitzar en dues funcions: Oferir alternatives per a estalviar energia mitjançant operacions d’eficiència energètica, i per consegüent maneres d’estalviar, i recomanar noves formes per a aconseguir energia, des de la seva producció al seu emmagatzematge. En conclusió, brindar un estalvi garantit.

Nou paradigma: model de negoci basat en els serveis

Ens trobem en un nou paradigma fruit d’un model de negoci que s’ha anat gestant durant l’última dècada: un model basat en els serveis. El procés es va iniciar primordialment en els sectors de la tecnologia de la comunicació i la informàtica fins a arribar al gremi que ens concerneix; l’energètic.

Actualment, en sector de l’Energia està en auge el model de negoci conegut com Energy as a Service, l’esquema del qual es fonamenta en una subscripció amb una quota fixa energètica. És a dir, el model de negoci tradicional basat en el producte, que es tradueix a pagar per l’energia consumida (el pagament directe de l’electricitat) està començant a quedar obsolet davant l’avantatge econòmic per al client que representa el EaaS.

L’estalvi i altres avantatges de Energy as a Service

Com hem especificat anteriorment, Energy as a Service es caracteritza pel seu atribut més cridaner: l’estalvi garantit. Tot i així, no hem de deixar al marge altres avantatges altament significatius:
1. Prioritza el client

Com acabem de comentar, el model de negoci Energy as a Service posa al client en el centre de l’esquema proporcionant-li un ampli ventall d’alternatives amb les quals reduir els costos de l’energia. Més enllà de l’estalvi, EaaS brinda la comoditat de saber que la teva empresa gestiona l’energia i els serveis per tu. En Enertika no solament cobrim les necessitats de cada client, sinó que garantim el subministrament d’energia mitjançant el mètode de subscripció. Llavors, podríem atrevir-nos a concloure que aquest model no es basa únicament en serveis, sinó que també en el client.

empresa energy as a service

2. Ofereix les millors tecnologies
Al final Energy as a Service consisteix en superar les barreres que suposa l’accés a les últimes tecnologies baixes en carboni, ja que és a les mans de l’empresa de prestar les vies més òptimes d’obtenció d’energia al client. Si disposar d’aquestes tecnologies depengués del client, suposaria una vertiginosa inversió inicial i contínua. Per això, ens responsabilitzem de la implementació de les noves tecnologies d’adquisició d’energia amb la finalitat de complir les exigències dels nostres clients, tant en un aspecte d’utilització de l’energia com en l’actualització de solucions.
3. Impulsa les energies baixes en carboni i renovables
Oferir les millors tecnologies, inevitablement implica plantar cara al repte de les energies baixes en carboni i d’emissions zero. Part de l’esquema del respectiu model de negoci, és el procés de reemplaçament dels mètodes tradicionals d’obtenció d’energia.
És un fet que per a fer el pas cal trencar amb estigmes conceptuals sobre les renovables i desmitificar-les una mica per a tombar el seu concepte d’inaccessibilitat. O simplement tirar un ull a les noves taxes d’emissions de carboni (o l’opció més mainstream: veure Before the Flood sobre el més que parlat canvi climàtic).

Així doncs, Energy as a Service és una solució davant les múltiples barreres de les renovables: desinformació, desconeixement sobre el seu acompliment energètic i tecnològic, el seu considerable cost econòmic, imposicions del mercat internacional, etc.

4. Descarbonització econòmica
Afortunadament, el context socioeconòmic actual posiciona favorablement la generació d’energia renovable, amb una alta competitivitat dins del mercat en comparació amb els combustibles fòssils. Cosa que es deu principalment al treball de divulgació i conscienciació de la classe científica sobre la urgència climàtica i les mesures mediambientals aplicades, tant taxes per emissions de carboni com incentius per a impulsar les renovables, un clar exemple és el pla Next Generation de la UE.

L’escepticisme d’alguns sectors pot rebre un cop de realitat tirant un ull als indicadors de la tendència entre les grans empreses i la seva aposta per les renovables. Ja que, sí, la suma el Energy as a Service amb l’energia neta i baixa en carboni resulta en una reducció del cost energètic juntament amb l’estabilitat del preu i la previsibilitat. A més, aquesta descarbonització econòmica va lligada intrínsecament als fenòmens de digitalització i urbanització parteix del model de negoci basat en els serveis energètics.

descarbonización económica

5. Millora de l’eficiència energètica
Resumidament, el concepte d’eficiència energètica es defineix com aconseguir amb la mínima energia possible el major rendiment energètic,  i per consegüent estalvis en la teva factura energètica. El mètode Energy as a Service implica una millora de l’eficiència energètica, ja que, la mateixa empresa s’encarrega d’implementar les noves tecnologies que brinden al client el millor rendiment de les seves instal·lacions. De fet, el model combat d’alguna manera la bretxa social de l’eficiència energètica lluitant contra els interessos financers que no tenen en compte els efectes d’expandir el consum elèctric amb l’única fi d’augmentar els seus ingressos.

Què n’és de la fotovoltaica dins de l’Energy as a Service?

Una demostració de la capacitat de l’EaaS en la superació de les barreres de l’accés a les renovables és l’efecte d’expansió que ha provocat en el sector de l’energia solar fotovoltaica. Això es materialitza en el concepte Solar as a Service, que en poques paraules és un de les coses que fem en Enertika amb el nostre servei de generació distribuïda.

L’energia solar té nombrosos avantatges, des de la introducció a la transició energètica a disminuir la dependència de la xarxa elèctrica. Però evidentment, quan aquesta forma part del model de negoci tradicional basat en el producte, entenent el producte com els mateixos panells fotovoltaics, la inversió inicial pot suposar un impediment. A més de la incertesa dels preus de l’energia deguda als períodes de payback des de la compra. És aquí quan el model Energy as a Service ofereix una solució impecable que elimina del mapa tota problemàtica, ja que és a les mans de la companyia la inversió inicial de la compra de la instal·lació i el seu manteniment. De fet, així funciona el model PPA (power purchase agreement) amb el qual treballem des de Enertika, del qual parlarem detalladament més endavant.

fotovoltaica sin inversión inicial

No sabem exactament la finalitat donis aquest article: convèncer-te una mica, persuadir-te per a fer el pas, informar-te o que ens contactis. que hagi complert almenys un d’aquests objectius, ja ens donem per satisfets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.