claves para la transición energética

Quines són les claus de la transició energètica

Després de la recent COP26 de Glasgow i el brutal increment del preu de la llum que ha arribat a màxims històrics, la transició energètica està en el focus mediàtic. El full de ruta consta d’objectius a llarg termini que requereixen una intervenció immediata per fer front a l’emergència climàtica i posar fil a l’agulla. Així que, per què no començar ja?

Però abans d’indicar quines són les claus per la transició energètica, primer cal que sabem, què és la transició energètica? Representa un nou paradigma tant energètic com socioeconòmic. La transició energètica és un canvi en el model energètic actual el qual radica en els combustibles fòssils i en les formes convencionals de producció energètica. De fet, requereix la implementació d’un nou sistema basat en fonts renovables. Consisteix en impulsar la responsabilitat energètica i erradicar les emissions de carboni per contrarestar o simplement resistir els efectes del canvi climàtic. 

energías renovables clave en la transición energética

Ara sí, a continuació les claus de la transició energètica:

1. Apostar per les energies renovables i reduir els combustibles fòssils

Essent conscients que hem d’aconseguir 0 emissions de carboni per l’any 2050, podem intuir que el nostre primer gran repte és aconseguir un model energètic en el qual l’energia generada provingui 100% de fonts renovables. Tenint en compte aquest factor, la Unió Europea ja ha posat en marxa el programa de fons Next Generation EU que destina gran part de les ajudes a les energies renovables i a la mobilitat. 

Per a garantir la generació d’energia neta, són essencials els plans per potenciar l’energia solar i l’eòlica, principalment. Considerant la imminent eliminació de les subvencions per a combustibles fòssils i l’increment d’ajudes per l’autoconsum fotovoltaic, ha arribat el moment d’apostar per les renovables. A més, a Enertika t’ho posem molt fàcil gestionant els programes d’incentius de forma gratuïta.

2. La revolució de la mobilitat: vehicles elèctrics

Actualment, ja estan vigents polítiques governamentals que sentencien als vehicles que emeten CO2, els quals hauran de desaparèixer i ser substituïts el 2050 per vehicles elèctrics, majoritàriament. Què implica la transformació del transport? Requereix la instal·lació de múltiples punts de recàrrega elèctrica. A Espanya, el mercat de la mobilitat elèctrica està en creixement, però amb uns percentatges molt per sota respecte a altres estats pioners. És per aquesta raó que la intervenció política és quasi obligatòria. En conclusió, la transició energètica en el sector del transport comença per l’abandonament de la gasolina i el dièsel. 

punto de carga coche eléctrico

3. Democratització de l’energia

Educar en energia s’ha convertit en una necessitat en l’era dels titulars catastròfics (amb raó) respecte a l’impacte humà en el canvi climàtic. La formació estratègica no és un tema únicament adult, educar en valors ha de començar a les escoles per poder donar forma a una ciutadania responsable, activa i participativa.

La informació és poder, i oferir eines d’aprenentatge en termes energètics es convertirà en un requisit obligatori desenvolupant programes de formació i divulgació. De fet, existeixen lleis en procés d’execució com la inclusió de la matèria d’Educació Ambiental en els CV acadèmics

La democratització de l’energia comporta una responsabilitat individual que radica en la mateixa ciutadania i en la seva consecució dels objectius marcats. Tampoc podem deixar al marge a les empreses que representen el teixit econòmic de l’estat, les quals han de sumar-se a la transició energètica per tal de fomentar el nou model energètic. Ja existeixen grups empresarials adherits a manifestos de lideratge de la transformació energètica territorial com el que es va dur a terme la setmana passada a la Cambra de Comerç de Barcelona, en el qual Enertika es va adherir. 

4. Eficiència energètica com a sinònim d’estalvi

En què consisteix l’eficiència energètica? En optimitzar els teus recursos energètics amb l’objectiu d’incrementar els teus estalvis de la factura energètica i disminuir l’impacte mediambiental de la teva empresa. Enertika, amb el seu servei d’eficiència energètica, ofereix solucions de: il·luminació sostenible amb tecnologia LED, enllumenat públic, climatització o aire comprimit… Serà que ho existeixen opcions per començar a estalviar!

Podríem parlar d’un win-win ecnonomicoambiental (si és que la terminologia existeix). Quan parlem d’eficiència energètica, no parlem tan sols de tenir en compte les solucions proposades anteriorment. Podem començar a les nostres llars, només amb un canvi d’hàbits energètics, com evitar els interruptors vermells, no utilitzar electrodomèstics simultàniament, adaptar-se a les franges establertes, dir no als carregadors endollats sense utilitzar, etc. Un cas del qual podríem parlar és del projecte conjunt de Barcelona Energia amb Wattabit (start-up del grup Enertika) que mitjançant la gestió energètica, ofereixen recomanacions personalitzades als seus clients per estalviar en la seva factura de la llum, aconseguint estalviar un total de més de 70 mil euros. I és que no podem parlar d’eficiència energètica sense tenir en compte la gestió de l’energia mitjançat sistemes intel·ligents de monitoratge i control.

5. La transició energètica és justa o no serà

Erradicar la pobresa energètica és el primer pas per aconseguir la transició energètica. Hem de començar per protegir i donar accés a l’energia a la població més vulnerable. De fet, l’accés a l’energia és un dret bàsic de la ciutadania i una de les claus de la transició energètica més importants. Governamentalment, es poden aplicar mesures com: bonificacions socials, mesures flexibles davant l’impagament, xecs o l’oferta d’eines d’estalvi i eficiència energètica.

Però, des de les empreses, què podem fer per garantir els drets energètics bàsics dels consumidors? Podem començar per la contractació justament amb l’atenció al client i el coneixement de l’origen d’aquesta energia. Pas a pas.

transición energética justa

6. Liderar la transició energètica: R+D+I

Per altra banda, la finançament de la recerca, el desenvolupament i la investigació en tecnologies energètiques sostenibles és essencial per a materialitzar la transició energètica. En quins àmbits hem d’impulsar la investigació? Bàsicament en tots, ja que per crear una base sòlida per un nou model energètic, cap es pot quedar enrere. Fomentar el disseny de xarxes elèctriques intel·ligents de generació distribuïda, autoconsum compartit… Fomentar el desenvolupament d’emmagatzematge d’energia, la investigació per la millora de sistemes d’eficiència i gestió energètica per a garantir l’estalvi. Invertir en la investigació de vehicles elèctrics per aconseguir més autonomia, tant en bateries com en punts de càrrega, i un llarg etcètera.

Per acabar aquest breu resum de les principals claus de la transició energètica, hem de recordar que la revolució energètica està al teu abast, ara més que mai. Des del teu sofà de casa, des de la responsabilitat mediambiental, i, per tant, social, des de les petites accions. Això sí, fer el pas i invertir en solucions pot fer un cert respecte en un principi, però, no oblidis que existeixen múltiples ajudes i subvencions que faciliten el camí. Davant qualsevol dubte, contacta’ns i t’ajudarem en tot el que estigui al nostre abast.